Pileće meso se izuzetno dobro uklapa u preporuke za zdrav stil života. Zbog ekonomičnosti nabavke, prijatnog ukusa, te lake pripreme, korištenje ovog mesa je važna stavka svake kuhinje.
Piletina je niskokalorična vrsta mesa i kao takva veoma je pogodna za planiranje ishrane osoba koje žele smršaviti. Ovo meso sadrži biološko visoko vrijedne bjelančevine, vitamine B grupe i zdrave masne kiseline. 100 grama pilećeg mesa ima oko 60% vode.
Piletina je namirnica koja je veoma bogata proteinima visokog kvaliteta, gdje bijelo meso ima visok faktor probavljivosti proteina, što znači da će se većina proteina upotrijebiti za rast i razvoj naših mišića, razvoj mozga i formiranje kostiju. U svom sastavu imaju svih devet aminokiselina, koje naš organizam ne može sam proizvesti, već ih mora unositi putem hrane.
Piletina je bogata vitaminima skupine B koji utiču na metaboličke procese u tijelu te značajni su za funkiconisanje središnjeg živčannog sistema.
- B2 i B6 utiču na zdravlje noktiju i kože,
- B6 potiče metabolizam na sagorijevanje kalorija,
- B9 je važan za proces stvaranja krvi,
- B12 pomaže u suočavanju sa depresijom i nesanicom,
- B3 (niacin) je bitan za pretvaranje hrane u energiju u našem organizmu, štiti stanice od raka, regulira holesterol, učestvuje u proizvodnji želudčanog soka,
- B5 učestvuje u razlaganju masti.
Odličan je izvor antioksidanasa CINKA. Cink je važan mineral za imuni sistem. Pomaže u normalizaciji holesterola i regulaciji krvnog pritiska. Cink se nalazi u tamnom mesu piletine (batak, karabatak ) a organsko željezo u pilećim prsima.
U pilećem mesu mogu se naći još vitamini A i E (koji su potrebni za održavanje vidne oštrine i jačanje imuniteta), te fosfor, kalijum i selen.
Polinezasićenim masnim kiselinama iz piletine, pomaže se rad srca i krvnih žila, te sprečava stvaranje hipertenzije.
Piletina ima nizak sadržaj kolagena te se lako probavlja pa je kao takva pogodna prehrana za liječenje bolesti probavnog trakta, dijabetesa i pretilosti.
Pozitivna svojstav piletine na naš organizam, mogu se iskoristiti isključivo tako što ćemo pileće meso pripremiti kuhanjem i odstraniti kožicu. Bezbroj je načina na koje se pileće meso može kombinirati s drugim zdravim namirnicama kao što su razno povrce, integralna riža ili tjestenina tako da uz malo kreativnosti možete, za sebe i vase najmilije pripremiti brz,ukusan i prije svega zdrav obrok.