Sastojci
- 4 komada MADI pilećih prsa bez kože i kostiju, narezanih na kocke
- sok 1 limete
- 2,5cm korijena đumbira, oguljenog i nasjeckanog
- jedna svježa crvena čili paprika, očišćena od sjemenki i narezana na tanke kriške
- dvije kašike biljnog ulja ili ulja od kikirikija
- jedna glavica luka, narezana na tanke kriške
- dva češnja česnjaka, nasjeckana
- jedan patlidžan, narezan na komadiće
- dvije tikvice, narezane na debele kriške
- jedna crvena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kvadratiće
- dvije kašike crvenog curry umaka
- dvije kašike svjetlog sojinog umaka
- jedna čajna kašika smeđeg šećera
- riža s nasjeckanim korijanderom, za prilog
45 min
srednje zahtjevno
4 osobe
Priprema
- Stavite pileće kocke u plitku posudu. Za marinadu, posebno pomješajte limetu, đumbir i čili te prelijte preko komada mesa. Pažljivo promješajte da se meso obloži. Pokrijte i ostavite u hladnjaku da se marinira barem 3 sata.
- Natopite 8-12 drvenih ražnjića u hladnu vodu na pola sata prije upotrebe, kako se ne bi zapalili.
- Nabodite komade mesa na drvene štapiće i pecite na vrućem roštilju ili gril tavi, uz često okretanje, dok ne budu potpuno pečeni.
- Za to vrijeme, zagrijte ulje u voku ili velikoj tavi za prženje te pirjajte luk i češnjak 1-2 minute, dok ne omekša, ali ne i porumeni. Dodajte patlidžan, tikvice i papriku i prirjajte 3-4 min, da se skuha, ali ostane čvrsto. Umješajte curry umak, sojin umak i šećer i prirjajte jos minutu.
- Poslužite vruće sa kuhanom rižom, pomješanom sa nasjeckanim korijanderom.
Prijatno!