Sastojci
- cijelo pile od 1,5kg, kožica uklonjena i narezano na 8djelova
- 1½ čajna kašika fino nasjeckanog svježeg đumbirovog korijena
- 1½ čajna kašika zdrobljenog svježeg češnjaka
- 1 kašika garam masale
- 1 čajna kašika čilija u prahu
- ½ čajne kašike mljevene kurkume
- 2 kašike soli
- 5 zelenih/bijelih kapsula kardamoma, zdrobljenih
- 300ml jogurta
- 150ml milijeka
- 1 čajna kašika šafrana
- 6 kašika maslaca
- 2 glavice luka, narezane
- 450g basmati ruže
- 2 štapića cimeta
- 4 zrna crnog papra
- 1 čajna kašika sjemenki crnog kima
- 4 svježa zelena feferona
- 4 kašike limunovog soka
- 2-3 kašike sitno nasjeckanih svježih listića korijandera
60min
zahtjevno
4 osobe
Priprema
- Promješajte đumbir, češnjak, garam masalu, čili u prahu, kurkumu, žličicu soli i kardamom u zdjeli. Dodajte jogurt i komade mesa te dobro izmješajte. Pokrijte i marinirajte u hladnjaku 3 sata.
- Zakuhajte mlijeko u manjoj posudi, prelijte njime šafran i odložite.
- Zagrijte maslac u velikoj posudi. Dodajte luk i pirjajte dok ne porumeni. Prenesite polovicu luka i maslaca u zdjelicu i odložite.
- Stavite rižu, štapiće cimeta, zrna papra i sjemenke crnog kima u posudu s vodom. Zakuhajte i sklonite s vatre kad je riža na pola kuhana. Ocjedite i stavite u zdjelu. Umješajte drugu kašiku soli.
- Nasjeckajte feferone i odložite. Dodajte smjesu s piletinom u posudu u kojoj se nalazi luk. Dodajte polovicu nasjeckanih feferona, limunov sok, korijander i mlijeko sa šafranom. Dodajte rižu, potom ostale sastojke, uključujući i sačuvani luk sa maslacem. Dobro poklopite i kuhajte jedan sat na laganoj vatri. Provjerite je li meso dobro kuhano i mekano. Prije posluživanja dobro promješajte.
Prijatno!
