Za tijesto je potrebno:
- 200 g integralnog raževog brašna
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 140 g pšeničnog brašna
- 2 kašike mljevenog lana
- 1 kesica suhog kvasca
- pola čajne kašike meda
- 1 čajna kašika soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
- sjemenke zlatnog lana
Premaz tijesta:
- domaći sos paradajz
Nadjev:
- pileća šunka Grande Special
- dimljena pileća prsa Grande
- dimljena pileća prsa sa paprikom Grande
- polutvrdi Mozzarella sir
- svježa Mozzarella
- gljive
- svježa rukola
- masline
- origano
60 min
srednje zahtjevno
3 osobe
Priprema
- U posudu staviti sve vrste brašna, mljeveni lan, med, so, maslinovo ulje i dodavanjem mlake vode zamijesiti kompaktno neljepljivo tijesto.
- Tijesto premazati maslinovim uljem, pokriti i ostaviti na toplo mjesto da se udupla.
- Premjesiti ga na malo pobrašnjenoj podlozi i podijeliti na 3 dijela.
- Svaki dio razvući u krug prečnika 30 cm.
- Prebaciti na papir u pleh.
- Okolo posuti rendanu polutvrdu mozzarellu, pa krajeve prebaciti preko sira, rukama utapkati.
- Punjene rubove premazati vodom i posuti sjemenkama lana.
- Sredinu premazati domaćim sosom, posuti gljivama, rendanom Mozzarellom, poredati pileću šunku, dimljena prsa, izmrviti Mozzarellu, posuti origanom i peći u rerni zagrijanoj na 250° 12-15 min (ovisno od rerne).
- Prije posluženja poredati masline i listove rukole.
- Preliti sa još malo domaćeg sosa i uživati.
Recept pripremila: Ljiljana’s Kitchen