Piletinu je najčešće dovoljno marinirati 4 sata kako bi meso upilo sve mirise!
Najbolji recept da date neodoljiv okus piletini koju pripremate su upravo marinade. Marinada je tečni nadjev u kojem se prije pečenja natapa hrana, tačnije meso. Marinada dodaje ukus mesu i čini to da se meso razmekša, prije nego što se započne sa samim procesom termičke obrade.
Zbog široke upotrebe ovog mesa, koje je svuda dostupno, vremenom se pojavila potreba da se unese promjena u načinu pripremanja, iako mnogi i dan danas najviše vole klasično spremljenu piletinu bez ikakvih dodataka.
Količina vremena koju treba da se koristite da biste izmarinirali se razlikuje od vrste mesa i zapravo je veoma važna. Previše vremena koje meso provede u kiseloj marinadi može denaturalizovati proteine i zapravo dovodi do oštrije strukture piletine. Blaža kisela marinada u kojoj se meso drži kraće je bolji izbor. Kombinacijom začina i piletine sa žara ovo jelo postat će vrhunsko jelo bogato okusima. Veoma je važno znati pravi omjer za pripremu aromatičnih marinada.
Piletinu je najčešće dovoljno marinirati četiri sata kako bi meso upilo sve mirise.
Potrebno:
- Limun
- Maslinovo ulje
- So
- Začini po želji (ruzmarin, kadulja, majčina dušica, bijeli luk, kari itd.)
Tradicionalna marinada za pileće meso:
Potrebni sastojci za ovaj recept: 1 pile, 100 ml ulja, 3 glavice luka, 1 veza sitno isjeckanog peršuna, 3-4 kriške limuna, 100 ml sirćeta, 20 zrna bibera, 250 ml vode, so po želji
Više recepata na linku RECEPTI